На Мето

кьошето

Ела, кризо, изяж ме! Ама с гиро пита...

2 comments

Понеже, Пламъче, ме попита как ще се развият нещата с Гърция, а аз не мога да ти дам отговор, реших да ти изброя разни неща, които дори и аз с простия си акъл съм забелязал.
Разбира се, трудно е да избягам от изкушението, особено когато всички се упражняват да пишат тези дни за Гърция, да не припомня, какво съм писал преди години в една газета. И повечето неща се оказаха почти пророчески, макар и недоизказани, мамка му!
Но нека те запозная с моята Гърция, която иначе обичам:

1997 - Гърция печели домакинството на Летните олимпийски игри през 2004.

1998 - деноминация на драхмата. Един февруарски ден се събудихме и доларът се продаваше срещу 280 драхми при 240 до предната вечер (Меро, поправи ме, ако греша!).

1999 - борсов срив. Но срив не като на нашата пишман борсичка, а титаничен - като да са пръднали олимпийските богове. Балонът се беше раздул толкова, че и чобаните (буквално) си продаваха стадата, за да вложат на борсата. Тогава се случи за кратко да лежа в болница. До мен умираше (както после се разбра) един овчар. Млад, неграмотен, самотен и нещастен. И в последните си дни ми говореше за борсата!
Бяха дни, когато по време на погребения "опечалените" се разпитваха за последните котировки на Клостоифантургия Наусас примерно.
Беше времето, когато Гръцката православна църква излезе на борсата! Само си го представи - Бог си пусна акции. Купувай, щото неговите акции няма как да паднат!!!
И когато всички налапаха, индексите се сринаха с хиляди пунктове за един (!) ден! А Църквата, този приказен герой, който ще се появи и нататък в разказа, се оказа притежател на 9 милиона акции от Гръцката национална банка!!!

2000 - пенсионната система на Гърция рухва. Изчезва. Изпаряват се парите. Абе не знам как да ти го кажа по-драматично, за да разбереш, че милиарди евро изчезват и никой не обелва и дума! И до днес.

2002 - Гърция сменя драхмата - най-старата действаща валута в света, и приема еврото. Както става ясно още в първата година, това се отразява жестоко на населението (както става и в бедните Италия, Испания и Португалия).
На втората година се разбира, че тогавашният премиер Константинос Симитис, вероятно заедно с Goldman Sachs - като всеки е гонел своята цел, е мазал здраво финансовите резултати на страната, само и само да бъде приета в еврозоната.

2004 - Олимпийски игри. За никого не е тайна, че държавата наля 10 милиарда евро над предварително гласувания бюджет. За нещастие тези пари не донесоха нито преки, нито дълготрайни печалби на страната.
Едва миналата година обаче стана ясно например какъв огромен подкуп е дала Siemens - да, стожерът на германската икономика, за да спечели многомилионна съпътстваща поръчка покрай Игрите.
Коментарите в страната, че порочните капиталисти развращавали невинните гърци, ми приличат на хлевоустите хулители на проститутките. Които се нахвърлят върху момичетата, без да се сещат нито за сводниците им, закриляни от полицията, камо ли за клиентите, без които няма да има проституция.

2010 - От Уол стрийт тръгва неприятно намирисващата новина, че Гърция е на ръба на фалита.

И за да довърша клиничната картина, да ти нахвърлям цифри (взети са от CIA world factbook 2010 не за друго, а понеже на страницата на Гръцката статистическа служба не намерих грам податки, които да вършат работа за случая).

Население (2009 г.): 10 737 428 души
Работна ръка: 4, 476 милиона души (20% от които са имигранти).
Заети в държавния сектор (по в. "Катимерини"): 760 хиляди!! (17% от работната сила)
NB! Уловката тук е, че в държавния сектор работят освен на щат, също и по назначение за неопределено време и по граждански договори. Освен това държавни служители са работещите във фирмите за комунални услуги (Националната електрическа компания, ВиК и забележи! петролните рафинерии - така наречената ЕЛПА; това са все държавни бизнеси, далеч от лапите на чез, мез и сие).
БВП за 2009 г.: ок. 240 млрд. евро.
Заплати на държавните служители за 2009: ок. 40% от БВП (по "Катимерини").
Разходи за армията: 4,3% от БВП - на 26-о място в света по този показател (според цру). НЕ може да не съм ти разправял за военните им паради на 25 март. Винаги са ме потрисали. Както съм описал и тук
И последен факт (защото сладките истории от първа ръка за комунизма в действие мога да ти ги точа цяла вечер): ти СЕЩАШ ли се за друга страна в Европа, в която 3 (три) фамилии да управляват в последните мноого десетки години?!
Изброявам. В азбучен ред: Караманлис, Мицотакис (Бакоянис), Папандреу.
И ако се появи някоя по-читава издънка от славните фамилии Венизелос, Пангалос, Ралис, се намесва в играта.
Представи си сега да ни управляват децата на Първанов, внуците на Първанов, а и самият той до дълбоки старини да се изказва като гуру. Дам, по-добре да не си го представяш. Чак и на мен ми се доповръща.
И така, каква е ситуацията?
Днес Гърция получи финансова помощ от 110 милиарда евро, за да плати дългове, натрупани по финансови инструменти, създадени на Уолстрийт. Помощ? Срещу 7% лихва? Я не се ебавайте!
Първо те докарват до просешка тояга и после ти дават пари, за да почнеш да плащаш това, което е било твое и което неусетно ти се е изплъзнало. Това се получи.
И затова реват гръцките левичари - това стадо свещени крави (в Гърция си имат три такива стада - левите, студентите и земеделците). Ограбиха ни спекулантите. Така е. Ограбиха ви.
Но спекулантите се появяват там, където балонът се раздува и може да се спука. Защото просто отвътре е празно.
И спекулантите дойдоха, защото трите фамилии за почти 40 години не правят нищо друго, освен да създават работни места в държавната администрация, за да се редуват на власт левица и десница (имат си две основни партии, но с това се изчерпва приликата им с Великобритания) и да "усвояват" на спокойствие едни пари от едни места (от 1981 г.), без да правят икономика, без да създават конкурентноспособна държава.
И ако балонът се спука благодарение на заложената преди 10 години от Голдман Сакс (в което няма никакво съмнение за никого; срв. тук и тук) бомба, то той беше надуван с пълни гърди десетилетия наред от Папандреу дядо, Папандреу баща, Караманлис чичо, Караманлис малчо, Мицотакис (няколко броя) и да не забравяме Симитис тиквената глава (наистина какво ли прави и колокитокефала?).
И сега на изтърсака Папандреу се падна да обърсва специфично кафявите петна над Акропола. И завалията какво направи: драконовски мерки, ама по гръцки.
13-ата и 14-ата заплата в държавния сектор смени със специални надбавки, но запази 15-ата (!!!) и 16-ата (!!!) заплати на всички служители в парламента - от депутати до чистачи; орязва социалния бюджет; но не маха и драхма от военния бюджет; увеличи ДДС от 21 на 23%; но не посяга да обложи с данък църковното имущество - което е мноого милиарди, повярвай ми! Увеличава пенсионната възраст за жените в държавния сектор (!) на 65 години, но отказа (както изрично поиска президентът Каролос Папуляс) да назове и осъди морално виновниците за кризата!
Забеляза ли приликите с България? Забелязваш ли накъде отиваме?
И НЕ - за нас не е хубаво, когато Гърция страда. Това трябва да е пределно ясно! И всяко злорадство е излишно. Защото няма да можем да ходим на евтини и хубави курорти най-малко!
Толкова като за късния час. А и рецината ми свърши.

2 коментара:

  1. Драги ми смехурко, :)))
    Предполагам все така нямаш отговор :) Аз пък още по-малко. Историята обаче ми звучи познато. Особено към края.
    След тази "кратка" :)историческа справка още не мога да реша да симпатизирам ли на гърците, че с такова самочувствие ми взимат парите от данъците, когато би трябвало да ме помолят за това, или да ги съжаля, че живеят в "балона" на 3, 5, 7 фамилии и не произвеждат нищо друго освен чиновници с 16-та заплата.
    Всичко, което си написал ужасно наподобява ситуацията в родината. От популизма, до отрочетата (без пряка роднинска връзка), през деноминацията, съмнителните финансови операции. Знаеш ли, че в няма и 7-милионна България, при 2 милиона души в активна възраст и толкова пенсионери, армията от чиновници е 440 000. А БВП - около 30 милиарда евро...
    Прав беше онзи анонимен, който пусна измислената реч на Папандреу - българското правителство плаши народа си с Гърция, а Гърция си е шен.
    Всъщност, това което си мисля е, че тази стара демокрация, с т.нар. развито гражданско общество винаги ще получава финансови инжекции - от ЕК за земеделието, от ЕС изобщо. И ще продължи да изплаща 13-ата, 14-ата, 15-ата и 16-ата заплати. Защото ЕС е пропорционално разпределена държава, а ние сме кантончетата, които произвеждат кой ток, кой маруля.
    Наскоро някой перефразира Любен Дилов (а аз ще пеперефразирам по памет) - достатъчно е 1000 души с камък в ръка да поискат нещо много силно в един и същ момент. Това последното - по повод на антикризисните мерки на Папандреу. То направо анархично си приключи:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Хехех, не знаех числата за милата татковина. Но са покъртителни.
    Иначе за симпатизирането - аз правя разлика между гърците, с които съм живял, и политическия им естаблишмънт, който отдавна няма общо с тях. И лошото е, че Атина - бидейки най-старата издънка на голямото семейство, може да прави каквито си иска поразии. Винаги й се прощава, ще я потупат по главицата и това е. Но голямото семейство ще се е научило за всички следващи малки издънки и ще ги пляска превантивно през ръчичките. А първородният мизерник ще продължава да си прави мизерии безнаказано. Но за сметка на народа си, освен че ще засегне непряко и всички нас. Такива неща.

    ОтговорИзтриване