На Мето

кьошето

Наброски за две приказки за Кения

Leave a Comment
Официалният наратив нарича четиримилионния Найроби "Силициевата савана".

Жителите му предпочитат Nai-robbery (Най-грабеж).

Новопостроената от китайците супермагистрала Найроби - Тика разделя лъскавия град с новия му символ, мола "Уестгейт", от източната част, която всички свързват със сомалийското гето Ийстли (Eastleigh). Наричат го "Малкото Могадишу". А то никак не е малко със своите над 500 000 жители. Известно е като едно от най-опасните места в града, както нощем, така и денем.

На 21 септември неизвестни нападнаха "Уестгейт". Освен че е еврейска собственост, той е любим на всички експати в Найроби. Няма и чуждестранен журналист, който да не е ходил в кафето на последния етаж. Там има бърз и безплатен безжичен интернет. Изграден е от местна фирма. Нейната цел е да направи от Кения африкански център на високите технологии.
Почти веднага нападателите се идентифицираха като "Аш шабаб", сомалийския клон на "Ал Каида".
Снимка Reuters/Goran Tomasevic

Кенийците не бяха успели още да насочат гнева си към жителите на Ийстли, когато те бяха организирали лагери за първа помощ. Набираха основно доброволци за даряване на кръв.

По подобен начин джайнистите индийци, които имат културен център до "Уестгейт", направиха кризисен център. Освен помощи за пострадалите, в него готвеха и подслоняваха четири дни журналисти и близки на намиращите се все още в мола заложници.

Кенийците, а и светът още не бяха успели да насочат гнева си към исляма, когато стана ясно, че атаката най-вероятно е планирана и ръководена от млада британка, приела исляма покрай покойния си мъж. Той е един от атентаторите самоубийци в лондонското метро на 7-7-2005. Обичайната реторика на омраза към друговерците замръзна още повече след като стана ясно, че сред групата от 17-18 нападатели има няколко души с паспорти от САЩ, Великобритания, Швеция, Финландия и дори Русия.

Тези хора нямат религиозни мотиви и не можем да ги разберем, каза външната министърка на Кения Амина Мохамед. Тя е сомалийка, израснала в Кения.

Разберете, ислямът не е тероризъм и тероризмът не е ислям, каза и бащата на Саманта Лютуейт, превърнал се в един от най-търсените от британската преса хора. Като бивш полицай той е познал насилието в Северна Ирландия. Очевидно е познал и другите.
Снимка Reuters/Goran Tomasevic

Друга нишка в кенийската драма, е че нападението отложи с малко делото срещу президента Ухуру Кенята в Хага. Международният наказателен съд преследва Кенята за престъпления срещу човечеството. Те са извършени след спорните избори през 2007 г., когато той и неговият сегашен вицепрезидент поведоха наказателни бригади. Кенята обаче е син на Бащата на страната Джомо Кенята. Това вече му дава спасителен ореол в родината му. Тя пък не признава юрисдикцията на съда в Хага. Но е на път да оглави възхода на Източна Африка.

Заедно със Сомалия, чийто енергийни залежи по оценки, цитирани от сп. "Тайм" надхвърлят тези на Кувейт.

Ето и очертанията на третата африканска приказка:

0 коментара:

Публикуване на коментар