На Мето

кьошето

Две димящи писма

Leave a Comment
Герасимос (с очилата) и Панайотис. Снимка: Reuters
Няма дим без огън, трябва да са си помислили Герасимос и Панайотис, когато миналия понеделник полицията ги залови само няколко часа след като революционерите оставиха писмо бомба в офис на куриерска фирма. То се запали в ръцете на служителка, която пострада леко, но пък даде точни описания, помогнали на властите само за няколко часа да стигнат до първите редици на "Конспирация на огнените ядра".

"След арестите... стана ясно, че конспираторите са пренебрегвали основни правила по безопасност на партизанската въоръжена борба", пише в блога си Джон Кислинг, бивш посланик на САЩ в Атина и специалист по въпросите на гръцкия тероризъм. "Използват мобилни телефони, държат уличаващи предмети в домовете си и участват демонстративно в различни протести."

Но кои сте вие, господа терористи?
"Гръцката образователна система произвежда хиляди потенциални хора на изкуството в едно закостеняло и силно политизирано общество, чийто трудов пазар не може да поеме", продължава Кислинг. "Анархистичните групи действат като творчески колективи, издържайки се от временна работа, пари от роднини или банкови обири."

Герасимос Цакалос (на 22 години) и Панайотис Аргиру (на 24), студент по история и международни отношения, произхождат от семейства от средната класа с подчертан културен бекграунд, разкрива в обширен репортаж от събота в."Та неа".

Покойният баща на Герасимос е известен писател. Той започва като партизанин в армията на Тито, става автор на десетки песни за певеца на ъндърграунд културата в Гърция Василис Цицанис и оставя апартаменти за двамата си синове в луксозния атински квартал "Неа Кифися", където семейството е почти съсед с настоящия лидер на "Нова демокрация" Андонис Самарас, и в Саламина. От 500-те евро, които взима като наем, се издържа малкият брат Герасимос. Големият е в неизвестност от 2009 г., когато негови отпечатъци са открити в явка на "Конспирацията".

Оттогава майка им, която е филолог по образование, живее извън Атина и предпочита да се грижи за 15-те бездомни кучета в квартала си, вместо да коментира житейския избор на синовете си.
По подобен начин и Панайотис Аргиру е син на преподавател по музика, родом от Кипър. Панайотис е известен от малък като тихо момче, чийто глас в училище или университета се чува само когато се обсъждат социални или политически теми.

Снимка: Reuters
Избухването на поредните революционери идеалисти дава възможност на известния разследващ журналист Стелиос Кулоглу да коментира любимата на гърците теория на конспирацията и преследващата ги

версия на глупостта

"Ветеран политик, който дълги години е приближен на бивш гръцки премиер, казва, че когато чете задълбочени анализи за ставащото в Гърция, винаги първо проверява "версията на глупостта" (εκδοχή της μαλακίας) и ако не се е случила някоя напоследък, пристъпва към следващите", пише в сайта tvxs.gr Кулоглу. Той е последният кореспондент на в."Катимерини" в СССР и създател и водещ на предаването "Репортаж без граници" за държавната телевизия, преди то да бъде свалено от ефир през 2008 г.

А глупости в случая на писмата бомби има. В рамките на един ден анархистите пускат пратки до няколко дипломатически мисии в Атина, сред които и българската, както и до няколко европейски лидери, виновни според мнозина гърци за тежкото икономическо положение в страната. "Вижданията на тази групировка са твърде неясни", твърди пред "Тайм" Мари Босис, преподавател и експерт по сигурността в Пирейския университет. "Въпреки това те привличат гневни младежи, отчаяни от местните проблеми", продължава тя.

За разлика от всемогъщата доскоро "17 ноември", която дълги години имаше монопол върху домашния терор, "Огнените ядра" са активни във всички аспекти на глобалната политика. Те се появяват (почти незабележими сред още 50-ина действащи терористични групи по това време) през януари 2008 г., когато избухва бомба в офисите на крайнодясната организация "Хриси авги", и на шефа на пакистанската общност в Атина, обвинен в съучастие с полицията.

Оттогава групировката напада офиси автомобилни вносители, банки, политици социалисти и консерватори, а най-големият й удар бе убийството на секретаря на вътрешния министър с пакет бомба през пролетта. Интересното е, че тогава взривното устройство престоя цял уикенд във ведомството на метри от кабинета на министъра, без да бъде засечено.

А тогава, както и миналата седмица, димът от писмата бе уловен от управляващата партия, която отправи медийното послание - "Без нас следва хаос", заключава Кулоглу.

0 коментара:

Публикуване на коментар