На Мето

кьошето

Гърция на ръба на спасението...

Leave a Comment
В деня и часа, когато Европа си прехвърляше като горещ картоф спасението на Гърция, самата страна - щастливо тънеща в неведението си по въпроса, празнуваше националния си празник, своя 3 март.
Ден, в който, откак го помня, се организират военни паради (както беше навремето и у нас), на които без никаква свян се показват новите самолети, купени за милиарди долари от САЩ и Франция, новите ракети, купени от Русия, САЩ и Франция, новите танкове, купени от Германия и САЩ и т.н.
И понеже глупостта не е от вчера, да не кажа, че броди редом с философията, създадени от древните елини, от поредния парад (сам по себе си глупост и анахронизъм, особено в тези критични за Атина дни) съседите успяха да си сътворят международен дипломатически скандал.
Докато шляпаха бодро плавници по време на парада, най-елитните им войски, призвани да спасят нацията във време на война ( с кого в ХХІ в.?!) - тези на "хората-жаби" или морските десантчици, си подпяваха ей такива песнички за повдигане на бойния дух:
"Грък се раждаш, грък не ставаш, кръвта ти ще пролеем, албанско прасе!"
"Викат им македонци, викат им албанци; дрехи ще ушия от техните кожи!"
Живи да ги... спасиш...

П.С. Текстчето да се чете и тълкува като предупреждение за нетърпимост към всякакъв вид расизъм - независимо дали идва от Гърция, България или където и да е!

0 коментара:

Публикуване на коментар