На Мето

кьошето

Интернет vs. Джоузеф Кони: Хвани го, ако можеш

Leave a Comment
Джоузеф Кони в кадър от филма
На 5 март в мрежата се появява кратък филм, който призовава света да залови Джоузеф Кони. Той е шеф на военна милиция в Уганда и командва няколкостотин души, които за последната година са убили 151 цивилни. 20 дни след пускането на “Kony2012”, половинчасовият филм е гледан над 85 милиона пъти в “Ютюб”. Междувременно сирийският президент Башар ал-Асад, който разполага с над 600 хиляди души армия, подкрепени от повече от 5000 танка и според активисти избива по 100 души на ден в последната година, привлича много по-малко внимание.
 

Дисбалансът между двамата е още по-впечатляващ в мрежата за микроблогиране “Туитър”. Според “Ал Джазира” ключовата дума (хаштаг) #Syria е използвана около 6,6 милиона пъти в последните три месеца. За сравнение, хаштагът #Kony е използван 11,5 милиона пъти. В последната една седмица. Очевидно има нещо у Джоузеф Кони, което изправя света на нокти така, както не успява да го стори Башар Асад. Но наистина ли партизанският лидер от Уганда е толкова опасен?

Кони Варварина

“Нека сме наясно - Джоузеф Кони е самият Сатана”, казва Джейсън Ръсел. Американецът е сред създателите на неправителствената организация “Невидими деца” и автор на интернет-кампанията, която взриви света. И макар целта на режисирания от Ръсел филм е да насочи вниманието към зверствата на “Божията армия на съпротивата”, едва ли има човек в Източна Африка, който да не изтръпва от мисълта за Кони. Макар да не е широко известно, 51-годишният угандиец е най-издирваното лице в списъка на Международния наказателен съд в Хага. Кони е осъден още през 2005 г. за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Зад сухата юридическа формулировка стоят съдбите на повече от 60 хиляди деца, които милициите на Кони отвличат. От момчетата правят войници, от момичетата - проститутки.

Кони с дъщеря си Ладот

Всичко започва през 1986 г., когато Кони оповестява, че го е посетила делегация от 13 чужди призрака, включително и китайски дух. Бившият певец в детски църковен хор се обявява за божи пророк. Поставя си за цел да “пречисти” Уганда и да я превърне в теокрация. Това за сина на племето на ачоли означава да избие колкото се може повече хора от враждуващото племе ланго. След това ще започне да управлява, опирайки се на десетте божии заповеди и на традициите на ачоли.
 

Днес никой не знае колко деца са били отвлечени в следващите 25 години от частите на Кони. Изчисленията на Хага варират между 40 000 и 105 000. Отделно над два милиона угандийци са изселени в продължилите десетилетия междуособици. Множеството свидетелства на успели да избягат деца са в основата на обвинителния акт и присъдата на Хага от 2005 г. “Божията армия” обикновено влиза в някое село нощем. Децата се отвличат, а техните родители се избиват. Нерядко офицерите - също похитени като деца, карат бъдещите войници, на възраст между 7 и 16 години, сами да убиват родителите си. Често децата получават заповеди с ножове буквално да издълбаят лицето на други войници - също деца, или да зашият устите им или да ги обезобразят по друг начин. Това прави бъдещите войници безмилостни.
А “всеки знае, че децата-войници са най-жестоки”, разказва пред британското сп. “Иконъмист” Джейсън Ръсел. Откъснати от всичко и безсилни пред преките си началници, те зависят от тях за всичко - прехраната и физическото си оцеляване. 

Намират се в непрекъснато движение в цяла Уганда, Южен Судан и Централноафриканската република. За да оцелеят физически, трябва да плячкосват и да убиват. За да оцелеят психически, притъпяват чувствата си с наркотици, а нагона си - със същите момичета, които са отвлечени заедно с тях от родните им места.
Децата-войници са сред най-трагичните моменти във всеки военен конфликт и едва ли скоро ще изчезнат. Преди броени дни например специалният представител на ООН за децата и въоръжените конфликти Радхика Кумарасвами обяви, че е получила информация, че бунтовническата Свободна сирийска армия използва деца за войници. Въпреки това “Божията армия на съпротивата” е най-фрапиращият пример за мащаба и трагедията на десетки хиляди хора. Сега “Невидимите деца” се бори за това Кони да бъде изправен пред правосъдието.

Хвани го, ако можеш

Това обаче е нелека задача. Откак Хага издава присъдата, Кони извежда армията си от Уганда. Смята се, че обикаля между съседните страни, като създаването през 2011 г. на най-новата държава в света - Южен Судан, за него бе истинска манна небесна. В една страна на практика без армия и вътрешна сигурност, той разполага с достатъчно място, а и контролира голяма част от хуманитарните помощи, с които да изхранва “Божията армия”. Но дори и да бъде заловен, дали “неговите” деца, междувременно превърнали се в международни терористи, ще спрат да се бият? Дали режимът в Кампала на Йовери Мусевени, който е доказано корумпиран и според мнението на угандийците точно толкова виновен за хуманитарната трагедия, колкото и Кони, ще бъде свален, пита риторично сп. “Форин полиси”.
 

Тези въпроси са част от критиката срещу инициативата “Кони 2012”, която бе подета от множество изследователи, а и от самите угандиийци. Освен горните въпроси, те подчертават, че точно в последните години страната преживява невиждан от десетилетия мирен период. Освен това 30-минутното видео е направено в холивудски стил и основният призив, който като че ли прозира от него, е към американците да си купят една гривничка, с която да се покажат съпричастни към каузата. Никъде обаче не се говори за другата страна на военния конфликт, която в момента се радва на подкрепата на официален Вашингтон. Не става ясно и дали събраните от кампанията пари ще бъдат инвестирани в образованието на хилядите бивши деца-войници.

На тези критики създателите на клипа отговарят, че все отнякъде трябва да започнем, ако искаме децата ни да живеят в по-добър свят от нашия и призовават всички свои съмишленици на 20 април да сложат плакати на кампанията в домовете си, офисите и на публични места.
Джейсън Ръсел (на преден план вдясно) заедно с другите създатели на филма.

Публикувано: в. "Телеграф", 31/3/2012

0 коментара:

Публикуване на коментар