На Мето

кьошето
Orbis пресъздава времето и цената на пътуване от всяка точка на Римската империя до всяка друга - по суша, море, реки. Пеша, с магаре, кон, носилка или каруца. Ако сте обикновен човек или военен, който взима разстоянието на ускорен марш.

Приложението е комбинирало карти с всички главни и второстепенни пътища на късната империя, заедно с императорски едикти, касаещи например цените на фуража. Така в полето за търсене просто задавате двете крайни точки, сезона и начина на пътуване. Резултатът е обаятелен за всеки, който като мен се е чудил колко ли време е отнемало да се стигне по онези каменни пътища от точка А до точка Б.

Горният скрийншот например показва, че пътуване между Аман и Йерусалим през IV в. е почти толкова епично, колкото и днес. Разбира се, за да се движите с Orbis в темпото на римляните, е необходимо да знаете например, че днешен Аман се е казвал Philadelpheia, а Йерусалим, чието име днес, а и в късния латински започва с J, се е изписвал първоначално с I.

Интересно е освен това, че римският път тогава е заобикалял долното течение на река Йордан. Така странникът, искащ да премине 80-ината километра между Филаделфия и Йерушалаим, е трябвало да се качи на север. Това означава, че минава през любимия ми град Гераса, днес Джераш.

След като се качи още на север и почти достигне Тибериадското езеро, може да прекоси Йордан и да се пусне от Самария към Юдея. За сравнение днес река Йордан би могла да се преджапа във всяка точка, ако не бе гранична и строго пазена.

Ами това е, приятели. Оставям това тук за онези като мен, които един ден ще пътуват със своите литературни герои по тези места.

Не се притеснявайте - макар проектът да е "римски", то най-вероятно пътищата, маршрутите и времената са останали същите в продължение на столетия. Така че спокойно можете да ги ползвате и за героите си, които ще прекосяват Самария например през XVII в.

И още нещо - ако попаднете на също толкова хубави пътеводители из времето, не се колебайте ги споделите в коментари под поста.

И последно нещо - супер се радвам като видя как науки като класическа филология, археология и история могат да работят заедно с програмирането например. Ако видите и още такива примери, също не се колебайте да ги насподелите!

П.П. Впрочем веднага се сетих за още едно подобно нещо - ToposText. Използвах го първо като мобилно приложение, а сега го има и като сайт. Това е карта с 5345 засега антични места, споменати в 530 антични гръцки извори. Просто намирате желаното място, както правехме ние по време на плаването ни из гръцките острови, и виждате всички омирови или хезиодови легенди, павзаниеви клюки или херодотови измислици, свързани с него. Препоръчвам горещо!