На Мето

кьошето
Унгарският премиер Виктор Орбан (50 г.) никога не е криел гордостта си как от малкото село Фелчут, където минава детството му, е покорил Будапеща.

Преди броени дни той спечели втори последователен мандат и общо трети като премиер. Това го поставя в традицията на дългогодишни унгарски спорни държавници като Миклош Хорти и Янош Кадар.

Първият е сред най-верните хитлерови съюзници. Вторият е сталинисткият шеф на унгарските служби, издигнал се до върха след смазването на Унгарското въстание през 1956 г. Звездата на Орбан изгря през 1989 г. с възпоменателна реч за убитите от Кадар през 1956 г. революционери.

Днес противниците на Орбан го обвиняват в създаването на олигархична икономика, копираща най-мрачните традиции на комунизма.

“По време на комунизма имаше значение не дали познаваш занаята си или си учил за работата си, а дали са верен другар. Тогава получаваше работата”, казва пред в. “Ню Йорк таймс” Дьорд Варга, бивш кмет на село Фелчут. “Днес е същото. Само че сега не се казва верен другар, а добър приятел”.

Най-ясната метафора за думите му е амбициозният нов стадион във Фелчут.

“Панчо арена”
Панчо е умалително на испанското име Франсиско. Ференц е унгарският му вариант.
През 1956 г. 29-годишният Ференц Пушкаш е капитан на легендарния унгарски футболен отбор. Революцията го заварва на мач с неговия “Хонвед” в Белгия. Пушкаш се обажда у дома, за да предупреди да не го чакат скоро. Връща се през 1993 г. Дотогава е завладял стадионите и сърцата на испанците, взел е паспорт от кралството и е извоювал прякора Панчо.

Достатъчно заслуги, за да бъде изграден в родината му стадион на негово име за 3,8 млрд. форинта (12,3 млн. евро) и с 3500 места.

Проблемът е, че откритият в понеделник “Панчо арена” се намира във Фелчут, на около 45 км западно от Будапеща. Със своите 1841 жители селото е толкова малко, че ако се разсеете за миг от пътя, ще пропуснете табелата за него.

Но седем от регистрираните жители на селото са Виктор Орбан, съпругата му Анико и петте им деца. А премиерът е толкова голям фен, че си е осигурил най-доброто място сред останалите запалянковци на отбор “Пушкаш академия”. Домът на Орбан е на 7-8 метра от стадиона.

“Цялото село работи по стадиона, - разказва пред “Ню Йорк таймс” Ласло Молнар. - Като катедрала е”.

Новият стадион означаваше работа за повечето жители на Фелчут. Някои обаче получиха по-големи облаги от други.

Кметът Льоринц Месарош, който е добър приятел на Орбан, за кратко време се превърна от обикновен водопроводчик в един от най-богатите хора в страната.

Фирмата му печели държавни поръчки за десетки милиарди форинти за изграждане на водопроводна мрежа в югоизточна Унгария и другаде.

Още през 2008 г. Месарош е определен за строител на стадиона и за негов бъдещ мениджър. Отделно специално създаденото дружество държи една от популярните кабелни телевизии в района и луксозен бутиков хотел в съседно градче.

“Власт" АД
Мнозина от критиците на премиера гледат на Фелчут като на център на “Власт" АД - изгоден съюз между правителството и свързани с него корпоративни интереси. От многомилиардния бюджет на стадиона едва 30% идват от касата на клуба. Останалите пари са фирмени дарения, които се приспадат от данъците.

Своята лепта са внесли някои от най-големите компании в страната. Сред тях са държавният газов гигант МОЛ и най-голямата местна банка ОТП. Участва и строителният гигант “Кьозгейп”. Зетят на Орбан е в управителния борд на дружеството. “Кока-кола Унгария” и “Сузуки” също са дарили за стадиона.

“Представете си стадион с два пъти повече места от населението на града, - казва пред “Ню Йорк таймс” Гордон Байнай, който бе премиер с мандат на социалистите. - Това е като Дисниленд. Всяко дете си е мечтаело да има Дисниленд в задния двор, за да си играе там всеки ден. Сега изведнъж мечтата на това дете се сбъдва”.

“Добре дошли в Орбанистан”
В деня на откриването на стадиона репортер попита защо игрището е точно до дома на Орбан.

“Не стадионът е построен до къщата на премиера, а семейство Орбан е построило вила до старото селско игрище”, каза говорителят на футболната академия Дьорд Солоши, цитиран от “Будапест бизнес джърнъл”.

Попитан дали е вярно, че централната ложа има табела с надпис “премиер на Унгария”, говорителят на Орбан отбеляза, че “запазеното място не е за министерски съвет, а за най-големия благодетел на отбора, който по съвпадение е премиер на страната”.


“Добре дошли в Орбанистан”, коментира Байнай.

Унгарците ще запомнят изборите на 6 април не само с факта, че парламентът ще оредее наполовина от сегашните 388 депутати до 199.

Предстоящият в неделя вот се очертава като най-лесно предвидимия в историята на Унгария след 1989 г., писа в. “Ню Йорк таймс”. Единственият въпрос не е дали управляващата Фидес (акроним от унгарското Съюз на младите демократи) ще запази властта, а дали премиерът Виктор Орбан ще има отново мнозинство от две трети в парламента.

В последните 4 години на власт Орбан си пишеше старателно домашните.

Първо прокара спорен закон за медиите. Брюксел го атакува като налагане на цензура и поиска промени.

През 2011 г. Орбан едностранно промени условията по спасителния пакет от 20 млрд. евро, който МВФ и ЕС бяха отпуснали на Унгария през 2008 г. Будапеща върна предварително кредита, излезе на световните финансови пазари и изгони МВФ от страната.

Унгария посрещна 2012 г. с нова конституция. Брюксел заяви, че тя уронва демокрацията, защото премахва жизненоважни контролни механизми над изпълнителната власт.

Резултатите от най-дълбоките реформи на Орбан обаче ще проличат в понеделник. Бившият студентски лидер от антикомунистическите демонстрации през 1989 г. и полупрофесионален футболист подготви старателно почвата за победата си. Ким Шепъл от Принстънския университет прави анатомичен разрез на предстоящия вот.

Математика ...for Dummies
Фидес спечели вота през 2010 г. в честна надпревара. В една от първите си стъпки новият парламент измени на 25 май конституцията, за да намали депутатите почти наполовина. Ходът бе приветстван от всички партии и дори бе изискан от Конституционния съд, защото старите избирателни райони не отразяваха адекватно демографските изменения.

Старото разделение бе в полза на Фидес, защото по-големите райони бяха в градовете, където левицата е традиционно силна. Малките райони бяха в провинцията, която гласува за консерваторите. Така всеки депутати на Фидес влизаше с по-малко гласове от опонентите си от Социалистическата партия.

Докато занимаваше обществото с други спорни реформи, Фидес прокара без консултации с никого т.нар. кардинален закон. Той прекрои избирателните райони, финтира Венецианската комисия и засили позициите на Фидес.

Роберт Ласло от анализаторския център Political Capital в Будапеща е изготвил математически модел. Той показва колко е лесно Фидес да получи квалифицирано мнозинство.

“Просто е като в книгите от поредицата ... for Dummies (за начинаещи - бел.ред.)”, коментира икономистът Пол Кругман.

Номерът е в това, че избирателните райони, подкрепящи левицата, са с по 5-6 хиляди избиратели по-големи от бастионите на Фидес, казва Ласло.

Освен това новата система променя правилата в мажоритарните избирателни райони. Досега там се гласуваше в два тура, ако никой от кандидатите не събере 50% на първия. Това означава, че изоставащите партии могат да се коалират след първия тур срещу водача.

След неделя няма да има втори тур. Печели събралият най-много гласове. Така се облагодетелства Фидес, която безспорно е партията с най-многобройни привърженици в страната. Това означава, че опозиционните партии губят много от шансовете си, ако не се коалират. Заради собствени неуспехи и лични амбиции унгарската левица се разцепи.

Затова бе огромна изненада, когато пет опозиционни сили обявиха на 15 януари предизборния алианс “Единство”. В него са социалистите на Атила Местерхази, “Заедно 2014” на бившия премиер Гордон Байнай, “Диалог за Унгария” на Бенедек Явор, Демократичната коалиция на бившия премиер Ференц Дюрчани и Унгарската либерална партия на Габор Фодор.

С новата изборна система обаче, дори и да получат равен брой гласове, “Единство” ще има 8% по-малко депутати от Фидес, пресмята професор Габор Тока от Централноевропейския университет в Будапеща.

Пълна подмяна
Това се дължи на старателно писаните домашни от премиера Орбан.

Той не само пренаписа изборните правила, но подмени и електората, смята Ким Шепъл.

В изборите на 2014 г. Унгария за първи път в най-новата си история ще види две нови системи, които преструктурират електората и избора му.

Първата позволява на всяко от 13-те признати малцинства (сред които и българите) да изберат законния си един представител на преференциален принцип.

Уловката е, че избирателите от малцинствата трябва да декларират в ЦИК най-малко два дни преди вота дали ще гласуват за депутат от своя етнос или за партия като останалите унгарци. 

Ако това няма значение за незначителни малцинства като българското, не така стои въпросът с ромите, които са около 8% от 10-милионна Унгария. Критици твърдят, че нововъведението е насочено към гласовете на ромите, които заедно с останалите малцинства получиха през мандата на Орбан право на самоуправление. Тяхното е доминирано от групата “Лунго дром”. Нейният лидер Флориан Фаркаш е депутат от Фидес.

Другото нововъведение на Фидес позволява на етническите унгарци, които никога не са живели в родината си, да гласуват.

Конституцията от 2012 г. има даде право за бързо получаване на гражданство, ако пуснат молба. Става дума за унгарците, останали извън рамките на страната след Трианонския договор от 1920 г.

Тъй като някои от съседките на Унгария като Словакия, Австрия и Украйна не признават двойното гражданство, Будапеща прие, че тези хора ще получават гражданство тайно. Имената им няма да бъдат обявявани в избирателните списъци. Единствено членовете на ЦИК ще имат достъп до списъците.

Тези хора, повечето от които са потенциални гласоподаватели на Фидес, могат да се регистрират за изборите през интернет. В допълнение, те ще могат да попълват бюлетини и да ги пращат по пощата.

Само миналата година Унгария е дала гражданство - тайно или явно, на 550 000 етнически унгарци. До началото на предизборната кампания на 15 февруари 150 хил. от тях са се регистрирали за участие в изборите.

В същото време в последните години страната бележи невиждан теч на хора. Повечето т.нар. експати бягат от управлението на Фидес, което обвиняват в авторитарност.

Според Унгария техният брой е 150 000, но анализатори смятат, че над 500 000 души са емигрирали на Запад в последните години. Те могат да гласуват единствено в посолствата на съответната страна.

Равни пред закона
След началото на 50-дневната предизборна кампания на 15 февруари в страната влязоха нови правила, ограничаващи партийната пропаганда.

“В царственото си едноправие законът забранява както на богатите, така и на бедните да спят под мостовете, да просят на улиците и да крадат къшеи хляб”, казваше Анатол Франс. Това приляга особено силно на Форума за гражданско единство. Той заля Будапеща с весел билборд. На него се виждат четирима мъже. Тримата са като на полицейска снимка с табелки с имената отпред. Между тях се мъдри шут. Двама от мъжете са бивши премиери от левицата. Третият е лидерът на социалистите Местерхази. Четвъртият е Миклош Хадьо, бившият кмет социалист на Будапеща, който сега е подсъдим за корупция.

Под тях е надписът: “Те не заслужават друг шанс”. Форумът за гражданско единство е основан с пари на Фидес.


“Унгарска рапсодия №2” се смята за най-виртуозната пиеса от едноименната серия, съчинена от Ференц Лист. Коментатори сравняват нейната партитура с прилежно писаните домашни на Орбан.