На Мето

кьошето
- Намери ми оня италиански сеизмолог, който казва, че земетресенията в Италия и у нас са свързани, ми нареди един ден главният редактор. Кратко, точно и ясно. И най-вече, съвсем в тон с правилата в журналистиката (по нашему) - задава се правилната позиция, трябва ни само цитат. Останалото само ще се набута в калъпа.
- Няма такъв, беше първата ми реакция, още като чух задачата. - Защото, ако имаше, заедно със земетресението през 2009 г., който разруши завинаги град Акуила, у нас поне някое трусче щеше да удари.
- Не, не, има, аз четох в германските сайтове, тросва се ръководството.
Е, търсих известно време. Разбира се, не намерих подобен псевдоучен и съвестно отсвирих задачата.
- Все трябва да има такъв, тропна за последно с крак ръководството, колкото да има последната дума, макар и съвсем ол/м/екнала вече.
Добре де, дори и да имаше връзка между нашите и техните трусове, какво от това в крайна сметка? Ще намали ли това истерията ви? Това се питаше риторично през цялото време моя колежка (цитатът не включва цветистите ругатни по адрес на внезапно добилите експертно познание по геофизика и тектоника мои колеги). Как какво, бе, Наде?! Ако човек знае, че и бедствията му са свързани с европейските, се изпълва с гордост. Рязко се отърсва от провинциалния яд за стоварилото му се като гръм от ясно небе бедствие, като си даде сметка, че него самия може и да го е поразило, ама я как ги тресна и ония някъде в Европа?
И може спокойно да застане в редиците на онези, които чакат да ги удари виолетовият гръм на Хашек. Който все искаше да порази ругаещите безбожници, а винаги нацелваше богобоязливите, задаващи норми служители на Правия път.
A lightning flashes over the statue of Christ the Redeemer on top of the Corcovado hill in Rio de Janeiro, Brazil, on January 16, 2014.  AFP PHOTO

П.П. Ето и надлежното обяснение в "Капитал" на голямото притеснение, дали има връзка между земетресенията там и тук. Вярно, дадено от чужденци. Може би по стар български обичай така изглежда по-достоверно.