На Мето

кьошето
А това е продължението на шейхската история.
Разследване на в."Сега" в броя от 3-9-2010. Няма да коментирам, ще си позволя единствено да постна писмото, изпратено от компанията в отговор на запитване от вестника и казващо всичко, струва ми се:
"Втори ден Остап не бе хапвал нищо. Затова красноречието му бе необикновено.
- Да! - крещеше той. - Шахматът обогатява страната! Ако се съгласите с моя проект, ще слизате от града на кея с мраморни стълби! Васюки ще стане център на десетина губернии!... във Васюки трябва да бъде организиран международен шахматен турнир.
- Как? - викнаха всички.
- Напълно осъществимо и реално - отвърна гросмайсторът, - моите лични връзки и вашата самодейност - ето всичко необходимо и достатъчно за организиране на международен васюкински турнир. Помислете само колко красиво ще звучи: "Международен васюкински турнир 1927 година". Идването на Хосе-Раул Капабланка, Емануел Ласкер, Алехин, Нимцович, Рети, Рубинщайн, Мароци, Тараш, Видмар и доктор Григориев е осигурено. Освен това е осигурено и моето участие!
- Ами пари! - завайкаха се васюкинци. - Нали на всички трябва да им се плаща! С хилядарки! Откъде ще ги вземем?
- Всичко е пресметнато от мощния ураган - отвърна О.Бендер. - Парите ще дадат сборовете... Васюкинци няма да дават пари. Те само ще по-лу-ча-ват!... Жителите на Москва, притеснени от жилищната криза, ще се втурнат във вашия великолепен град. Столицата автоматически ще се прехвърли във Васюки. Тук ще дойде правителството. Град Васюки ще бъде преименуван в Ню Москва... ще стане най-елегантният център на Европа, а много скоро и в целия свят.
- В целия свят!!! - възкликнаха слисаните васюкинци.
- Да! А впоследствие и във вселената.
- Даа - измънка едноокият, като обгърна със занесен поглед прашното помещение. - Но как практически може да се проведе това мероприятие в живота, как ще бъде създадена, така да се каже, базата?
Присъстващите гледаха напрегнато гросмайстора.
- Повтарям, работата зависи само от вашата самодейност. Цялата организация, повтарям, поемам върху себе си. Материални разходи никакви, ако не се смятат разходите за телеграми."

Тази история знаем как поучително завършва (който е забравил, ще си припомни в края на постинга).

Да сменим ключовите думи: гросмайсторът -> гарсон пис; Васюки -> Доброславци; шахмат -> Формула 1 и текстът може да спре дотук.
Продължавам, но за кратко - след като от този проект на румен петков вече се отдръпнаха шейховете от Катар, онзи ден "министърът на икономиката Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха меморандум за сътрудничество" за проекта Васюки 2.
Като изключим коментарите по съществото на проекта, имам следните дребни питания: След като се знае, че в емирството Абу Даби емир е шейх Халифа бен Зайед, какво е правил протоколчикът на МС или на МВнР, или по-скоро какво не е направил? След като се вижда (например в информационната система на Дау Джоунс Фактива), че компанията, на която шейх ал-Блюки е "chairman of the board", както го титулова визитката му, не е държавна, с кого се е срещал бойко? След като той самият не знае с кого е подписвал и се е снимал пред камерите, не знаят и от икономическото министерство, които са му го довели, ще чака ли румен петков, а.к.а. гарсон пис да му се случи това, което споходи и Великия комбинатор:

"- Мат! - прошепна изплашеният до смърт брюнет. - Вие сте мат, другарю гросмайстор... През това време преследвачите, които едва сега разбраха, че планът за превръщането на Васюки в Ню Москва е рухнал и че гросмайсторът отнася от града петдесет рубли, спечелени с пот от васюкинци, наскачаха в една голяма лодка и с викове стигнаха до средата на реката...
- Господа! - извика неочаквано Иполит Матвеевич с глас на петле. - Наистина ли ще ни биете?
- И още как!"
Ледът се пропука, господа съдебни заседатели!

П.П. С неудоволствие трябва да призная, че историята с васюкинските любители не свърша дотук. В крайна сметка лодката на справедливия гняв се преобръща и Великия комбинатор прави няколко кръгчета около тях, докато им се подиграва.

П.П.П. Положителното обаче е, че утре се очаква продължение на историята, при това ДОСТА неочаквано, във в."Сега". Най-хубавото предстои :)